VL_ALL_1200x600_Ostekake_med_pasjonsfrukt_gelatin_Vitaelab.jpg

Cheesecake med passionsfrukt

Varför inte baka en cheesecake med passionsfrukt som avslutning på middagen? Denna variant är härligt syrlig med både citron och lemon curd.

Ingredienserna du behöver till cheesecaken

Fyllning: Gelé
- 200 gram philadelphiaost
- 2 dl crème fraiche
- 1.5 dl kesella
- 1 tsk vaniljsocker
- 6 st passionsfrukt(er)
- 3 msk lemon curd
- 1 dl socker
- 4 st gelatinblad
- 0.5 st citron(er), saften
- 1 st gelatinblad
- 1 msk socker
- 4 msk vatten
- 4 st passionsfrukt(er)

Så gör du:

1. Mixa ihop kex och smör. Tryck ut i en form med löstagbar kant. Ställ i kylen 1 timme.
2. Fyllningen: Rör ihop philadelphiaost, crème fraiche, kesella, vaniljsocker, urskrapade passionsfrukter, lemon curd och socker.
3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
4. Hetta upp citronsaften och dra åt sidan, smält ner de urkramade gelatinbladen under vispning. Häll blandningen i ostsmeten medan du rör om snabbt. Häll smeten i formen och ställ kallt i en timme.
5. Gelé: Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Krama ur geltinbladet och låt det smälta i sockerlösningen. Skrapa ur passionsfrukterna och tillsätt detta. Rör om och häll såsen på kakan och ställ kallt så att den stelnar lite, det tar ca 15-30 minuter.

Vill du göra din egen lemon curd? I så fall har vi ett recept nedan.

Ingredienserna du behöver till lemon curd

Lemon curd:
- 1 st ägg, använd gulan
- 1 dl citronsaft, pressad
- 1 dl strösocker
- 2 st ägg
- 60 gram smör, osaltat

Så gör du lemon curden:

  1. Rör ihop ägg och äggula i en bunke.
  2. Koka upp citronsaft och socker i en kastrull och rör ner i bunken.
  3. Häll tillbaka i kastrullen och värm på medel värme under konstant omrörning tills curden tjocknar.
  4. Häll den i en ren bunke, tillsätt smöret i bitar och blanda till en slät kräm.
  5. Täck med plast folie och låt svalna i kylen i cirka 4 timmar. Sen är den klar att använda!